14 november 2019

09:30 - 10:00

Ontvangst

10:00 - 10:15
10:15 - 10:45

Prefab: waar staan we en wat kunnen we nog verwachten

Spreker: Marjet Rutten

Industrialisering, digitalisering en slimme gebouwen. Deze begrippen kunnen niet los van elkaar worden gezien en zijn nodig om toekomstbestendig te zijn in de bouw. 

10:45 - 11:15

Goedkoper en slimmer bouwen doe je zo

Spreker: Jos Lichtenberg - TU Eindhoven

Het huidige conventionele bouwen loopt op alle fronten vast en is op de lange duur niet houdbaar. Jos zal dat onderbouwen. We moeten dus iets anders. Ik zal een aantal scenario's schilderen volgens welke de bouw zich zou kunnen ontwikkelen. Een daarvan is het volgen van Slimbouwen als wegwijzer. Jos zal dat uitleggen en aan de hand van praktijkvoorbeelden toelichten.

11:15 - 11:45

Innoveren, waarom?

Spreker: Erik van Haasteren, Ursem & Coos Schouten - Schouten Techniek

Er is een grote vraag naar woningen, maar hoe zorgen we ervoor dat deze binnen korte tijd gebouwd kunnen worden? Wat zijn de mogelijkheden, waar liggen de valkuilen en wat zijn de wensen van de klant? Het versneld mogelijk maken doet u samen. 

11:45 - 12:15

Panel

Sprekers: o.a. Erik van Haasteren - Ursem, Marjet Rutten 

Wat hebben we nodig om de industrialisatie aan te jagen? Wat kunnen we verder doen? Wat zijn succesfactoren?

12:15 - 13:15

Pauze

13:15 - 14:00

De kracht van een goede opdracht

Interview met o.a. Margriet Drijver, renovatieversneller en Thijs Kroese, wethouder gemeente Purmerend

Je moet je vastgoedstrategie op orde hebben om een goede opdrachtgever te zijn. De presentatie gaat over Assetmanagement of Strategisch Voorraadbeleid (SVB) en effectieve besluitvormingsprocessen

14:00 - 14:45

Keuzesessies 

1.1 Circulair, toekomstbestendig en off-site bouwen in de praktijk

Spreker: Bas de Haan - De Meeuw

Er wordt veel gesproken over circulair bouwen, maar wat betekent dat eigenlijk? En hoe doe je dat? De Meeuw deed het al voordat het circulair bouwen heette en met haar NEZZT woningen wordt dit zelfs naar een volgend niveau gebracht. De praktijkvoorbeelden en een blik in de toekomst van modulaire bouw worden tijdens deze presentatie toegelicht.

1.2 Appels en peren. De werkelijke waarde van prefab renovaties

Spreker: Lianda Sjerps-Koomen - Rc Panels

Wanneer kies je voor prefab renovatie? Kosten kentallen vliegen je om de oren. Of moet je wachten op de warmtevisie van de gemeente voor aardgasvrij? Het kan mooier, makkelijker en goedkoper dan je denkt. En kan aansluiten op je onderhoudsplanning. De ontwikkelingen gaan snel. RC Panels deelt graag praktijk ervaring en werkelijke waarden. Zelfs in buurten met "gespikkeld bezit". Er kan meer dan u denkt. 

14:45 - 15:15

Pauze

15:15 - 15:45

Modulaire kantoortransformatie tot netto positief gebouw

Spreker: Siem van Sluijs - MOR TU Delft

Inleiding in de maatschappelijke relevantie van de verduurzaming van energie slurpende kantoorgebouwen. In twee jaar tijd heeft het MOR team (Modular Office Renovation) een ontwerpstrategie ontwikkeld hoe deze kantoren modulair getransformeerd kunnen worden tot gebouwen die meer terug geven aan hun omgeving dan zij wegnemen (netto positief). Wij zullen inzicht geven in onze ontwerpstrategie en benoemen de knelpunten die wij zijn tegengekomen bij de realisatie van het prototype, een 1 op 1 schaalmodel van 75m2 kantoorgebouw getransformeerd tot netto positieve woning.

 

15:45 - 16:00

Afsluiting door de dagvoorzitter  

16:00 - 17:00

Netwerkborrel